A 2016-os Vidékfejlesztési programkeret zöld utat kapott

Elfogadta a Kormány a Vidékfejlesztési Program 2016. évre vonatkozó fejlesztési keretét. Ennek köszönhetően a 2014-2020 közötti programozási időszakra tervezett 1300 milliárd forintból 2016-ban több mint 800 milliárd forint vidékfejlesztési forrás lesz elérhető pályázatokon keresztül.

A 2016-os keretből a Miniszterelnökség 59 darab pályázat meghirdetését tervezi, ebből 4 pályázat közbeszerzési eljárással kerül meghirdetésre. A mezőgazdasági pályázati konstrukciók célja a nagybirtokok helyett a helyett a kis és közepes családi gazdaságok fejlesztése lesz, ezért a felhívások kiemelt figyelmet fordítanak a beruházási jellegű támogatások biztosítására.

Vidékfejlesztés

A 2016-os Vidékfejlesztési programban (VP) pályázni lehet kisméretű terménytárolók építésére, mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére, állattartó telepeik korszerűsítésére, a kertészeti ágazatban technológiai fejlesztésére, üveg és fóliaház létesítésre, ültetvénytelepítésre, gyógynövénytermesztésre és gépbeszerzésre is. A fejlesztési források a kistelepülések önkormányzatai számára mintegy 76 milliárd forintot biztosítanak többek között a településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciójára. A LEADER helyi akciócsoportok támogatási kérelmüket közel 60 milliárd forintértékben nyújthatják majd be.

A régóta várt a fiatal gazdálkodók számára szánt pályázati csomag előreláthatólag szeptemberben kerül kiírásra.

A Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keretének megállapításáról, valamint a 2016-ra tervezett pályázati felhívásokról az 1012/2016. (I. 20.) Kormány határozatban található bővebb információ.

Pályázati hírek:

A lakosság többsége uniós támogatásból és nem hitelből oldaná meg otthona energetikai korszerűsítését
Mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) kapacitásbővítő beruházásainak támogatása
Mit nézzen meg elsőként egy pályázati kiírásnál?!