A munkanélküliség miatt a fiatalok elhagyják Bosznia-Hercegovinát

A rendkívül magas munkanélküliségi ráta és az alacsony életszínvonal miatt az utóbbi 17 évben több mint 150 ezer fiatal hagyta el Bosznia-Hercegovinát – írta csütörtökön honlapján a Dnevni Avaz című szarajevói napilap a fiatalok fejlődésével és fejlesztésével foglalkozó Kult nevű intézet jelentését ismertetve.

A 15 és 24 év közötti fiatalok 67,1 százalékának nincs munkája, egy felmérésből pedig az is kiderült, hogy a megkérdezettek szerint minden más problémának is az állástalanság az oka. Elégedetlenségüket mutatja az is, hogy a megkérdezettek 77 százaléka elhagyná az országot azért, hogy hosszabb vagy rövidebb időre munkát találjon, közülük 37 százalék pedig akár örökre is külföldre költözne.
A jelentésben egyebek mellett az olvasható, hogy a munkanélküliek többsége több mint öt éve nem talál munkát, és mindössze 17,8 százalékuk az, aki kevesebb mint egy éve keres állást. A legtöbbjüknek (72,9 százalék) középiskolai vagy annál alacsonyabb végzettsége van, míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők mindössze 8,3 százaléka munkanélküli.
Az álláshirdetések többségében „tapasztalattal rendelkező” személyeket keresnek, ami szintén a fiatalok helyzetét nehezíti meg – fogalmazott a boszniai lap.
A munkanélküliség egyik legfőbb oka az, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt nem születnek új munkahelyek, a munkaképes lakosság száma viszont egyre nő. Emellett az államnak nincsenek tartalékai munkanélküli segély biztosítására, sem más szociális támogatásra – világított rá az említett intézet jelentése.