Fontos információk műfogsort viselőknek

Magyarországon a rossz szájápolási szokásoknak köszönhetően nagyon sok fogat kell eltávolítani a fogorvosoknak. Amennyiben egy bizonyos mennyiségű fogak elvesztése megtörténik, nem marad más választás, minthogy kivehető műfogsort kell készítenie a betegnek. Aki már rendelkezik kivehető műfogsorral, ő tudatában van annak, hogy egy kivehető műfogsorral mennyire változik meg az élet, hiszen új szokásokat kel felvenni, mennyi kellemetlenséggel jár egy műfogsor megszokása, hordása. Részleteket keresse weblapunkon.

műfogsor

Néhány jó tanács a műfogsort viselőknek:

A kivehető műfogsort csak nappal lehet viselni, de akkor folyamatosan, ugyanis éjszaka leesve fulladást okozhat. Éjszaka mivel a nyál és a rágás tisztító és fertőtlenítő hatása nem funkcionál, begombásodhat a fogsor és a nyálkahártya. (ezt a betegséget nagyon nehéz meggyógyítani). Olvassa a Fog Abc tanácsait.

Kezdetben nagyon nehéz megszokni az új műfogsort, és rövid ideig hányinger is jelentkezhet hordozójánál. Ilyen esetekben nem szabad kivenni a fogsort, hiszen újra, és újra jelentkezni fog a hányinger. Amennyiben túlzott nyálfolyás jelentkezik a műfogsor viselésekor, savanyúcukorkával könnyedén segíthet ezen.

Amennyiben töri a műfogsor, vissza kell menni a fogorvoshoz korrekcióra, és addig nem szabad viselni! Az otthoni szabad kézzel történő javítását lehetőség szerint kerüljük, ugyanis akár a nem megfelelő hozzáértéssel a stabilitását is elronthatjuk.

Éjszaka a kivétele után mindig tegyük vízbe a műfogsort, valamint hetente 1-2 alkalommal fertőtlenítős vízben áztassuk. Ne felejtsük el leöblíteni a műfogsort az étkezések után. Tovább minden este puha fogkefével tisztítsuk meg.

A műfogsor első használatakor érdemes fogsorragasztót venni a jobb rögzülés érdekében, valamint a csont és a kemény műanyag között egy puha réteget hoz létre, így a könnyebb hozzászokást is elősegíti.

Évenkénti ellenőrzésre kell vissza-vissza járni a fogorvoshoz, annak, aki műfogsort visel, ugyanis kialakulhat a szájnyálkahártyán betegség, amit a fogorvos meggyógyít, vagy a fogsor alábélelésére is szükség lehet. Általában egy műfogsor 4-5 évre készül, ugyanis ennyi idő kell ahhoz, hogy annyit sorvadjon a fogatlan nyálkahártya-csont alapzat, hogy elégtelenné váljon a fogsor illeszkedése.

Tehát a műfogsor viselése minden beteg számára rendkívüli türelmet igényel, tehát érdemes meglévő fogainkra kiemelt figyelmet fordítanunk! További érdekességet találhat a VajdaDental Fogászat hivatalos oldalán.

Fogászati cikkek:

Fogfehérítés, avagy a legkedveltebb szépség szolgáltatás a fogászatban
Foghúzás, avagy mentsük meg, ami menthető!
Mikor van szükség gyökérkezelésre?