Melyek azok a tisztítószerek amiket nem lehet kihagyni egy vegán háztartásból

A veganizmus nem csak egy étrend, a veganizmus életforma. A vegán életmódot folytató ember elutasít mindent, ami nem állatbarát vagy az állatokban és állatoknak fájdalmat, kárt okoz.

A veganizmus így nem csak arra terjed ki, hogy mit fogyaszt egy vegán, hanem arra is mit hord, milyen házi tisztítószereket és kozmetikumokat használ.

Egy vegán háztartásból például nem hiányozhat az ecet, a mosószóda, a mosódió, a mosószappan, a szódabikarbóna.

SPA_ichtyolos_hidegen_sajtolt_szappan

Az ecet általános tisztítószer, amelyet mosogatáshoz, ablakpucoláshoz és bármilyen felület tisztábbá tételéhez lehet használni. Fehérít és fényesít, könnyen oldja a makacs elemeket az edényeken.

A mosószóda, hivatalos nevén nátrium-karbonát egyes források szerint már az ókorban is használatos tisztító- és tartósítószer. Tartósítószerként egyaránt  használták ételek és az ókorban a testek tartósításához is. A mosószóda napjainkban reneszánszát éli. A környezettudatos háztartásokból nem hiányozhat ez a 100%-ban környezetbarát tisztítószer.

A mosódió már nem annyira általános tisztítószer, mint a mosószóda vagy az ecet, hanem kifejezetten mosásra használják, ami ugyanolyan hatékony , mint a mosószóda. A mosódió a szappanfa-félék családjába tartózó fák termésének a héja vagyis nem valamilyen egzotikus dió héja, mint azt első hallásra gondolni lehet.

A mosódió és a mosószóda nagytestvéreként használták régen a trisót, de miután kiderült róla, hogy természetes vizekbe jutva erős algásodást okoz ezért betiltották használatát.

le-erbe-di-janas-fekete-szappan

A  mosószappan alapvetően környezetkímélő mosó- és tisztálkodási szer, amelyet alaphangon állati zsiradékból készítettek, de szerencsére ismert növényi, vegán változata is, ilyen például a CFA Hungary Kft.Laundry, a Yamuna és az EccocVerde termékek szappanjai.

Az ötödik csodaszer az enyhén sós ízű, lúgosító hatású szódabikarbóna vagy nátrium-hidrogén-karbonát (NaHCO3). A szódabikarbóna természetes formájában az ásványvizekben is megtalálható. Körülbelül ugyanolyan régóta használatos tisztítószer, mint a mosószóda, már az ókori egyiptomiak is használták.

A szódabikarbóna másik fontos tulajdonsága, hogy kúraszerűen jótékony hatással van az emberi szervezet betegségeire.  Nyugtató és gyulladásgátló hatása van. Lúgos kémhatása miatt, jót tesz a túlsavasodott szervezetnek, semlegesíti a savakat, jót tesz a bőrnek, enyhíti a fejfájást.