A hulladékok 47 százalékát már újrahasznosítják Nyíregyházán

A nyíregyházi hulladékkezelő központba érkező háztartási és ipari hulladékoknak a 47 százalékát már újrahasznosítják – közölte a Térségi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerdán a telephelyen, ahol új hulladékaprító és feldolgozó berendezést mutattak be.

Petró Árpád tájékoztatása szerint évente több mint 120 ezer tonna hulladékot visznek a telepre, s abból csaknem 60 ezer tonnányit hasznosítanak újra.  A kft. a hulladék-gazdálkodási tevékenységből évente 1,5-2 milliárd forintos árbevételt ér el, és kétszáz dolgozót foglalkoztat a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere közölte: megyeszékhelyükön található az ország legnagyobb hulladéklerakó telepe, s az oda kerülő háztartási és ipari hulladék mennyiségének a többségét szeretnék újrahasznosítani a jövőben.

A város önkormányzata, mint a Térségi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. egyik tulajdonosa kötött együttműködési megállapodást a budapesti COM-RON Steel Mérnöki és Fémipari Zrt.-vel, amely a hulladék-gazdálkodás minden szegmenséhez készít újrahasznosító berendezéseket.  A fővárosi cég szerdán egy magyar fejlesztésű gépet, csomagoló- és szigetelőanyagként használt habosított műanyag hulladékokat daráló berendezést mutatott be a nyíregyházi telepen. Rákóczi György, a cég tulajdonos igazgatója arról tájékoztatott, hogy az összeaprított nikecellt betonba keverve szigetelőanyagként, illetve térelemek készítéséhez hasznosíthatják újra.

A zrt. gyárt másféle hulladékot újrahasznosításra előkészítő feldolgozó berendezést is, így például PET palack-, illetve elhasznált gumiabroncs darálót.  A 20 dolgozót foglalkoztató, évi félmilliárd forintos árbevételt elérő budapesti magánvállalkozás a tulajdonos igazgató elmondása szerint most a német Volkswagen személygépkocsi gyárral is tárgyal hulladékhasznosító berendezés szállításáról. A COM-RON Zrt. a roncstelepre vitt autók műanyag alkatrészeit újrahasznosításra előkészítő berendezést gyártana a nyugat-európai autógyárnak.