árvácska

Árvácska szaporítása

Az árvácska szaporítása nem bonyolult, érdemes a magról való neveléssel otthon kísérletezni. A virágmagokat készen is megvásárolhatjuk, illetve magunk is begyűjthetjük a virágzás után. Az őszi begyűjtésű magokat januárban ültethetjük cserépbe vagy palánta nevelő tálcába.

A kerti árvácskát a legtöbben palántaként vásárolják meg. Egyrészt kedvező áron kínálják a kertészeti árudákban és vásárlásra csábítanak a kihelyezett palánták sokasága. Másrészt a különböző színárnyalatokban pompázó növénykékből az erkélyünk teraszunkhoz illő színkombinációk közül választhatunk.

árvácska szaporítása

Az árvácska szaporítása

Az árvácska szaporítása házilag is könnyen megoldható virágmagról, illetve a saját magunk által begyűjtött magról a számunkra kedvelt árnyalatból. Az árvácska termése a szirmainak elszáradása és lehullását követően látható, az először zöldes, majd barnássá alakuló tokból szóródnak ki a magok. Még akkor fogjunk a begyűjtésbe, amikor a tokja még a kezdeti zöldes árnyalatban van. A magokat a kiszárított tokból rázzuk ki, és vessük el vagy tegyük el. Vetéstől számított 12 hét elteltével fog virágot hozni, de már kb. két hónap múlva kiültethető.

Jó tudni, hogy az őszi begyűjtésű magokat januárig papírzacskóban tároljuk, és ekkor ültessük el palántaföldbe – cserépbe vagy palántanevelő tálcába. Ha már két valódi levél kifejlődött, akkor átültethető tápanyagban gazdag virágföldbe.