Már a Parlament is bejárható virtuálisan a Street View segítségével

Már a Parlament turisták elől elzárt helyiségeibe is bepillanthatnak az érdeklődők a Street View segítségével.   A Google felvételei révén virtuálisan bárki végigsétálhat az Országház kevesek által látható folyosóin és bejuthat az európai uniós csatlakozási tárgyalások egyik helyszínéül szolgáló Delegációs terembe, a Dunára néző, hatalmas erkéllyel rendelkező Vadász terembe és a Honfoglalás című festményt rejtő Munkácsy-terembe is, amely jelenleg a miniszterelnök tárgyalójaként szolgál.

Teljes díszkivilágításában csodálhatják meg az érdeklődők a díszlépcsőházat és a kupolacsarnokot, ahol Európa egyik legépebben fennmaradt középkori eredetű tárgyegyüttesét, a Szent Koronát, a jogart, az országalmát és a koronázási kardot is közelebbről szemügyre vehetik.  A fényképek egy különleges, zsúrkocsiszerű eszközzel készültek. A nagyjából 60 kilogrammot nyomó szerkezetet szerelték fel egy körbe forduló, tizenöt lencséből álló kamerával – áll a Google keddi közleményében.

Már több tucat történelmi, kulturális vagy idegenforgalmi szempontból fontos helyről készültek képek Magyarországon. Virtuális sétára indulhat így a világon bárki például a Mátyás-templomban és a Dohány utcai zsinagóga belső tereiben, az Operaház nézőterén, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék szőlőhegyein, az egri várban, a Halászbástyán és a budai várnegyedben, de a Fővárosi Állat- és Növénykertben, és a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben is. A magyarországi városokat pedig 2013 áprilisa óta lehet bejárni a Street View-val.