Az energiatanúsítvány várható költségei

Amíg nem kezdődik el a tényleges auditálás folyamata és nem lehet tudni, hogy pontosan milyen dokumentumokat kell csatolni a tanúsítványhoz, mindezt miképpen kell dokumentálni elektronikus formában is, amíg nem tudni, hogy hány szakember fogja ezt a munkát végezni, addig ez elég nehéz kérdés. Az energetikai tanúsítvány várható áráról bővebb információ itt olvasható.

Az EU-ban sincs még igazán sok átvehető érték. Dániában, ahol évek óta önként (tehát nem jogszabály kötelezettségével) végzik ezt a tanúsítást, ott pl. egy komolyabb családi ház esetén 800 euró a költség. Hazai viszonyok között, lakásnagyság és bonyolultság függvényében várhatóan valahol nettó 60-120 ezer Ft körül becsülhető, hangsúlyozom becsülhető a ráfordított energia, idő és egyéb (pl. berendezések, szükséges szoftverek) miatt. Ezt azért fontos megjegyezni, mert a sajtóban elterjedtek 10-20 eFt-os összegről szóló hírek is.

energiatanúsítvány

Ez természetesen számla összeg, amiből a készítő, jó ha 35-50 százalékos nettó összeget tud realizálni és ezért nemcsak egy számítást kell elvégeznie, hanem egy helyszíni bejárással és a tulajdonos – épületszerkezetekre vonatkozó – kikérdezésével kell kezdenie még a legkisebb lakásnál is. Aztán ha nincs használható, pontosan beméretezett terv a lakásról, házról, akkor fel kell mérnie, mert különben nem tud homlokzati, tető, padló és nyílászáró méreteket számolni. Könnyen belátható, hogy egy átlagos 100-150 nm-es kétszintes családi ház esetén ez nem is olyan kis munka. Majd végig kell venni a legfontosabb gépészeti berendezéseket, össze kell gyűjtenie a fellehető paramétereiket, teljesítményüket, katalógusból a figyelembe vehető hatásfokot stb.

Bár itt legtöbbször lakásról, családi házról esik szó (számszerűleg ezek lesznek döntő többségben), természetesen a tanúsítás minden más típusú épületre is kötelező lesz. Egy többszintes irodaház esetén nyilvánvalóan nem lehet most megmondani a várható költségeket, ez nyilván ki fog alakulni elég gyorsan. A piacgazdasági törvényszerűségek miatt, a kereslet és a kínálat jelentősen módosíthatja majd a várható költségeket vagy az állam állapít meg valamiféle maximális kvázi hatósági árat. Ezt egyelőre még nem lehet tudni.

Hasznos linkek:

Épületek energetikai tanusítása
Épületenergetikai auditálás
Energetikai tanúsítvány – Ki tanúsíthat?
Akár, már januárban lehet pályázni településképet meghatározó épületek, templomok, műemléképületek felújítására