Fogfehérítés

Fontos információk műfogsort viselőknek

Magyarországon a rossz szájápolási szokásoknak köszönhetően nagyon sok fogat kell eltávolítani a fogorvosoknak. Amennyiben egy bizonyos mennyiségű fogak elvesztése megtörténik, nem marad más választás, minthogy kivehető műfogsort kell készítenie a betegnek. Aki már rendelkezik kivehető műfogsorral, ő tudatában van annak, hogy egy kivehető műfogsorral mennyire változik meg az élet, hiszen új szokásokat kel felvenni, mennyi kellemetlenséggel jár egy műfogsor megszokása, hordása. Részleteket keresse weblapunkon.

Néhány jó tanács a műfogsort viselőknek:

A kivehető műfogsort csak nappal lehet viselni, de akkor folyamatosan, ugyanis éjszaka leesve fulladást okozhat. Éjszaka mivel a nyál és a rágás tisztító és fertőtlenítő hatása nem funkcionál, begombásodhat a fogsor és a nyálkahártya. (ezt a betegséget nagyon nehéz meggyógyítani). Olvassa a Fog Abc tanácsait.

Kezdetben nagyon nehéz megszokni az új műfogsort, és rövid ideig hányinger is jelentkezhet hordozójánál. Ilyen esetekben nem szabad kivenni a fogsort, hiszen újra, és újra jelentkezni fog a hányinger. Amennyiben túlzott nyálfolyás jelentkezik a műfogsor viselésekor, savanyúcukorkával könnyedén segíthet ezen.

Amennyiben töri a műfogsor, vissza kell menni a fogorvoshoz korrekcióra, és addig nem szabad viselni! Az otthoni szabad kézzel történő javítását lehetőség szerint kerüljük, ugyanis akár a nem megfelelő hozzáértéssel a stabilitását is elronthatjuk.

Éjszaka a kivétele után mindig tegyük vízbe a műfogsort, valamint hetente 1-2 alkalommal fertőtlenítős vízben áztassuk. Ne felejtsük el leöblíteni a műfogsort az étkezések után. Tovább minden este puha fogkefével tisztítsuk meg.

A műfogsor első használatakor érdemes fogsorragasztót venni a jobb rögzülés érdekében, valamint a csont és a kemény műanyag között egy puha réteget hoz létre, így a könnyebb hozzászokást is elősegíti.

Évenkénti ellenőrzésre kell vissza-vissza járni a fogorvoshoz, annak, aki műfogsort visel, ugyanis kialakulhat a szájnyálkahártyán betegség, amit a fogorvos meggyógyít, vagy a fogsor alábélelésére is szükség lehet. Általában egy műfogsor 4-5 évre készül, ugyanis ennyi idő kell ahhoz, hogy annyit sorvadjon a fogatlan nyálkahártya-csont alapzat, hogy elégtelenné váljon a fogsor illeszkedése.

Tehát a műfogsor viselése minden beteg számára rendkívüli türelmet igényel, tehát érdemes meglévő fogainkra kiemelt figyelmet fordítanunk! További érdekességet találhat a VajdaDental Fogászat hivatalos oldalán.

Érdekes cikkek:

A túlzott alkoholfogyasztás tünetei