alanya

Alanya utikalauz: utazás, látnivalók, nyaralás Alanyában

Alanya Törökország egyik legszebb üdülőhelye, a Török Riviéra gyöngyszeme. Alanya körülbelül 1960-ban indult meg a turizmus fejlesztése, azóta folyamatosan fejlődik, épül és szépül. Alanya régen a kalózok kedvenc tanyája volt, ma már azonban a turisták vették át az irányítást. A város a repülőtértől körülbelül másfél órányi buszútra helyezkedik el. A legenda szerint Alanya volt Antonius nászajándéka Kleopátrának, akibe reménytelenül szerelmes volt. Alanya csodálatos környezetben fekszik a Torosz hegység ölelésében. Alanya egy kicsi modern és egy kicsit régies. Szerencsére sikerült megőriznie néhány dolgot azokból az időkből, amikor még igen jelentős kikötőváros volt. Alanya egyébként egy nyüzsgő és pezsgő, friss éjszakai élettel rendelkező tengerparti üdülőváros. Alanya mindössze 3 órányi repülőút Budapestről, de mégis egy teljesen más világ.

alanya

Alanya időjárás

A mediterrán éghajlatnak köszönhetően igen kellemes itt az időjárás, hosszabb a nyár mint nálunk. Alanyában a hőmérséklet januárban a legalacsonyabb, ilyenkor nem ritka 10 celsius fok sem, a legnagyobb hőség pedig augusztusban van, ilyenkor előfordul 33 celsius fok is.

A legtöbbet júliusban süt a nap, a napsütéses órák száma ilyenkor 11 óra naponta, augusztusban már csak 9 óra, az eső valószínűsége mindkét hónapban mindössze 2 százalék.

alanya

Alanyában a víz hőmérséklete 19 celsius fok és 29 celsius fok között mozog, a legmelegebb hónap augusztus, ilyenkor éri el a tengervíz a 29 celsius fokos hőmérsékletet.

Alanya legszebb strandjai :

Alanya tengerpartjai jórészt kicsit durvább homokkal borítottak, a legenda szerint ez a homok a Nílus árteréről származik. A Kleopátra strand néhol homokkal néhol apróbb kavicsokkal borított. Ez a legnépszerűbb strand Alanyában, türkizkék vize mindenkit megbabonáz.

alanya

Aki nem szeret egész nap a parton feküdni, annak is bőven van lehetősége különböző vizi sportokra, sőt a helyi kikötőben hajóbérlés vagy katamarán bérlés is lehetséges, mindez megfizethető áron. A parton temérdek bár és kávézó, étterem található. A strand természetesen kék zászlós.

alanya

A város szállások terén jól ellátott, apartmanoktól négy vagy öt csillagos hotelekig a választék széles, akciós szállások felöl itt érdemes érdeklődni.